maanantai 18. syyskuuta 2023

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi kiire on vielä tasolla, jolla voin nauttia työnteosta ja viihdyn tässä nopeatempoisessa arjessa. Toki tässäkin on rajansa ja kukaan ei pidennettyjä ajanjaksoja pysty ylläpitämään suuressa kiireessä ja paineessa työskentelyn keskellä omaa henkistä terveyttään. Toisaalta pitkät ajat liian hiljaisessa (eli ns. tylsässä) työssä voivat toimia hieman samalla tavoin kuin pitkät kiireiset jaksot.

Kun pitkittynyt kiire ja siitä johtuva stressi kuluttaa ihmistä henkisesti ja fyysisesti väsyttäen, myös hidastempoisessa työssä ihminen, joka kaipaa työssään nopeampaa tempoa, väsyttää tekijää. Itsekin olen tunnistanut, että hidastempoinen työ voi pidemmällä jaksolla turhauttaa ja väsyttää, koska yritän itse hakea itselleni mahdollisia tehtäviä ja töitä ollakseni hyödyllinen. Nämä ovat kuitenkin jokaiselle henkilökohtaisia kokemuksia, sillä yhdelle tekijälle sopii erittäin nopeatempoinen työ, tai henkisesti vaativampi työ, kun toinen nauttii rauhallisemmasta arjesta töiden parissa ja ensimmäisen esimerkin arki ajaisi toisen tekijän henkisesti loppuun nopeasti.

Miten sitten voi hallita omaa arkea ja kiireen tuntua?
Tähän on monia keinoja ja en väitä, että asiat toimivat kaikille tai kaikissa tilanteissa. Jokaisen on mielestäni etsittävä itselleen sekä tilanteeseen sopivat keinot, mutta jos kiirettä haluaa hallita, kannattaa aloittaa töiden aktiivisella teolla. Itse yritän ennakoida kiirettä tekemällä asiat, jotka voin jo tehdä, alta pois. Toinen keino on tunnistaa itselle tehokkaimmat työajat ja hyödyntää tätä mahdollisuuksien mukaan. Itse olen tunnistanut, että olen tehokkaimmillani aamusta ja aamupäivästä, sekä illasta, joten suosin yleensä aamulla tehokasta työskentelyä etenkin kiireisten asioiden parissa ja jätän helpot ja kevyemmät hommat mahdollisuuksien mukaan iltapäivään, jolloin tuotteliaisuuteni mielestäni laskee. Illalla pyrin valmistelemaan seuraavan päivän ruuat tai päädyn kirjoittamaan esimerkiksi tätä blogia. Tiedostan toki myös, että pitkän päivän jälkeen illalla työni jälki ei ole yhtä puhdasta, kuin aamulla tuoreilla silmillä.

Kun kiire sitten iskee ja työt puskevat päälle täydellä voimalla, kannattaa pysähtyä ja vetää henkeä. Työt kannattaa laittaa kiireys sekä tärkeysjärjestykseen ja tämän pohjalta voit arvioida, mitä asioita sinun kannattaa tehdä ensimmäiseksi. Tämän lisäksi kannattaa kuitenkin huomioida myös eri tehtävien suhde toisiinsa sekä mitä asioita voit edistää missäkin tilanteessa. Kun järjestys on selvä ja olet tehnyt itsellesi pelisuunnitelmaa tehtävien järjestyksestä kannattaa myös katsoa isompia tavoitteita ja pilkkoa niitä pienempiin osiin, jotta työt eivät muutu möröiksi, joista ei saa kiinni. Jos kiire on työpaikalla, kannattaa vapaa-ajalla yrittää ottaa aikaa itselle ja asioille, jotka auttavat sinua rentoutumaan sekä lataamaan akkujasi. Vapaa-ajan kiireen keskellä voit töissä yrittää nollata ajatuksiasi työarjella tai yrittää yhä vapaa-ajalla ottaa omaa aikaa.

Näiden vinkkien lisäksi kannattaa hyödyntää omat verkostot sekä kollegat apuna ja tukena. Et ole yksin ja voit aina vaikeampina hetkinä tukeutua omaan verkostoosi. Jos osaat pyytää apua töissäsi, voit sitä saada, sillä muut eivät välttämättä tiedä sinun avuntarpeestasi muuten. Lähipiirisi voi tukea sinua vapaa-ajallasi ja kollegat voivat auttaa sekä tukea töiden teossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi...