maanantai 14. elokuuta 2023

Turvallinen käyttäytyminen sosiaalisessa mediassa

Tällä viikolla haluan tuoda esiin yhä useammin puhuttavan aiheen, nimittäin turvallisen käyttäytymisen etenkin sosiaalisessa mediassa. Koen itse sisäistäneeni sosiaalisessa mediassa turvallisesti käyttäytymisen onnistuneesti, mutta tiedostan, että joissain tilanteissa voisin toimia vielä turvallisemmin.

Mitä sitten pitäisi ottaa huomioon sosiaalisessa mediassa ollessa? Alla olevat asiat eivät ole tietyssä järjestyksessä vaan kirjaan asioita sen mukaan mitä itse kohtia muistan ja tiedän    
1. Live päivitys
    Omasta elämästä päivittäminen ja itselle tärkeiden hetkien jakaminen voi tuntua hyvin luonnolliselta, sillä kuka ei haluaisi jakaa näitä tilanteita toisten kanssa? Tässä voi kuitenkin piillä useampia ongelmia: ensimmäinen ongelma voi olla lomapäivityksen jako, joka voi toimia hyvin julkisena mainoksena ja kutsuna ryöstöä suunnitteleville ihmisille. Toinen tekijä voi olla oman sijainnin kertominen, jos päivitämme olevamme tietyssä paikassa ja tämä taas voi houkutella ihmisiä hakeutumaan kyseiseen paikkaan etsimään julkaisijaa.
Itse tiedostan näitä asioita julkaistessani etenkin julkisesti näkyviin kanaviin, ja tämä näkyy myös blogissani, sillä en lähtökohtaisesti kerro etenkään etukäteen missä suunnittelen olevani tai kerro asioista yksityiskohtia. Tämän takia en ole toistaiseksi avannut tarkemmin, mitä tarkalleen olen hankkeessa tehnyt tai muutakaan tarkkaa asiaa työstäni. Oma standardini on pitää vielä julkaisemattomat asiat työssäni yksityisenä, ja jaankin tietoa tekemistäni töistä yleensä vasta työsuhteeni päätyttyä tai työn julkaisun jälkeen.

2. Sijainnin merkintä
    Sijainnin merkintä julkaisuun voi tehdä suunnitelmat liiankin helpoksi ihmisille, joilla on pahat mielessä ja itse en ole kirjannut päivityksiini sijainteja, enkä ainakaan tiettyjä kaupunginalueita. Toki sijainnin voi päätellä esimerkiksi kuvien ja videoiden sisällöstäkin, sillä tietokoneet ovat tulleet yhä älykkäämmiksi ja tekoälyä hyödyntäen voidaan jo mahdollisesti löytää ihmisiä kuvien ja videoiden taustalla näkyvien elementtien pohjalta. Sosiaalisessa mediassa esimerkiksi TikTokissa olen nähnyt ainakin yhden käyttäjän, joka etsii ihmisiä perustuen heidän videoiden taustaan ja näiden videoiden katsominen oli itsellenikin mielenkiintoista katsottavaa. On huomioitava, että kyseinen julkaisija on asettanut tiettyjä sääntöjä, joiden pohjalta hän valitsee, ketä hän etsii ja näitä sääntöjä ovat esimerkiksi suostumus, etsittävän ikä sekä videon kuvauspaikka. Julkaisija ei etsi alaikäisiä ja haettavan pitää itse suostua hakuun. Lisäksi etsittävän on oltava julkisella paikalla, jotta julkaisija ei riko henkilön yksityisyyttä kertomalla etsittävän osoitetta.

3. Kuvien sisältö
    Kuten jo aikaisemmassa kohdassa mainitsin, kuvista ja videoista voidaan saada selville julkaisupaikka ja näin yllättävänkin tarkka sijainti henkilölle, joka kuvan on julkaissut. Toiseksi nettiin julkaistua materiaalia ei saa enää pois ja nuoruudessa tehtyjä tyhmillä julkaisuilla voi olla aikuisenakin vielä vaikutusta esimerkiksi työn saamiseen. Lisäksi ihmiset voivat tallentaa julkaistuja kuvia ja videoita omaan käyttöönsä, joka ei aina ole sopivaa käyttöä. Lasten ja nuorten julkaisut voivat houkutella vääränlaista huomiota, mikä on harmillista, mutta nyky-yhteiskunnassa pakollisesti tiedostettava asia.

4. Päivitysten sisältö
    Liittyen kuvien ja videoiden sisältöön, on hyvä ajatella, mitä sosiaalisessa mediassa kirjoittaa. Kuten kuvienkin kanssa, ei kirjoitettu sanakaan verkosta aina täysin häviä ja sopimattomat kirjoitukset voivat puraista päivittäjää niin sanotusti takapuolesta, jos esimerkiksi potentiaalinen rekrytoija löytää sattumalta hakijan tai uuden työntekijän tekemän yritysten arvojen tai yhteiskunnan sisällä olevien normien ja hyvien käytöstapojen vastaisen kirjoituksen. Toki myös tekstien sisällöllä voidaan potentiaalisesti tunnistaa, myös onko profiilin henkilö nuori vai vanha, sillä usein tämä näkyy juuri kirjoituksen tyylissä ja näin voidaan jälleen houkutella vääränlaisia ihmisiä ottamaan kontaktia.

5. Päivitysten julkisuus
    Mikäli haluamme olla huolettomampia verkossa, tulisi meidän huolehtia vähintään julkaisujen julkisuudesta. Jos haluamme kertoa kavereille lähtevämme reissuun tai olevamme siellä, ei sitä kannata kirjoittaa tai julkaista kuvia lentokentältä lähdön hetkellä kaikkien nähtäväksi. En ole tuttu ihan kaikkien sosiaalisen median kanavien kanssa, mutta hyvin monessa ainakin on mahdollista pitää profiili yksityisenä, jolloin vain seuraajat voivat nähdä julkaisut. Toki tässäkin pitää ajatella, kuka profiilia seuraa. Jos hyväksymme seuraajiksi meille tuntemattomia ihmisiä, ei yksityisyyden pohdinnasta ole paljon hyötyä.
Ja jos haluamme jotain julkaista julkiselle puolelle sosiaalista mediaa, kannattaa harkita ensisijaisesti postausten tekoa vasta matkan jälkeen, tai ainakin yksityiskohdat pois jättäen. Yleisestikään ei kannata kertoa sosiaalisessa mediassa välttämättä edes siinä kavereiden keskisessä, olevansa reissussa päivästä x, päivään y, jotta voidaan turvata oma turvallisuus. Vaikka päivitys olisikin kavereille, jos julkaisussa ei kaikki asetukset olekaan ihan kohdillaan, voi päivitys päätyä laajempaan jakoon kuin oli tarkoitus. Ja eri tahojen on mahdollista toisaalta myös päästä käsiksi tietoon, esimerkiksi hakkeroimalla tunnuksia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi...