maanantai 18. heinäkuuta 2022

Työnhakijalle hyödyllisiä työkaluja

Tässä päivityksessä olen halunnut tuoda esille erilaisia työnhaussa käytettäviä työkaluja, joita työnantajat voivat pyytää tai joista voi olla hyötyä töitä hakiessa. Työkalut, joita käyn läpi, ovat sellaisia, jotka itse tiedän ja joita itse olen käyttänyt. Tämä ei siis tarkoita, että jokainen tarvitsee kaikki mainitsemani asiat tai että ei olisi olemassa muita työkaluja, joista voi olla työnhaussa etua ja joita työnantaja voi pyytää.

Kun työnhakua varten tehdään CV:tä tai mitä vain muuta tiedostoa, jonka tavoitteena on esitellä sinua ja taitojasi mahdollisille työnantajille, tärkein asia on se sisältö ja seuraavaksi tärkein osa luettavuus ja ymmärrettävyys.
Olen tehnyt ensimmäisen CV:ni 15-vuotiaana, vaikka tuolloin CV olikin vielä sisällöltään melko köyhä. Tämä on tietenkin ymmärrettävää, sillä nuorilla, ja muuten työelämää aloittavilla, ei lähtökohtaisesti ole vielä työkokemusta esiteltäväksi. Tuon ensimmäisen CV:n jälkeen olenkin vähintään kerran vuodessa sisältöä päivittänyt ja näin ollen valmistuttuani taiteiden maisteriksi, minulla olikin jo CV:ssä hyvin sisältöä muokattavaksi ja muihin kanaviin lisättäväksi.
Näin ollen, koin myös tarpeen luoda itselleni yhtenäisen visuaalisen brändin, jonka elementtejä käytän kaikilla työnhaun osa-alueilla. Tämä tarkoitti minulle teemavärien suunnittelua, fonttien valitsemista, oman logon suunnittelua/hyödyntämistä ja jopa kuvien muotojen kanssa pelaamista. Tämä vaihe ei siis ole se, josta työnhakijan kannattaa aloittaa, vaan tärkeämpää on ensin saada työnhaku tiedostojen sisältö kuntoon ja vasta sitten voi halutessaan lähteä kokeilemaan erilaisia visuaalisia keinoja erottautua muista.


CV
Työnhakua aloittaessa ei kaikkia osia vielä välttämättä tarvita eikä niiden tarvitse olla ihan viimeiseen asti hiottuja ulkonäön osalta, mutta mistä kannattaa minun mielestäni aloittaa on CV ja hakemuskirje.
CV:tä tehdessä yleisesti ottaen tärkeimpiä asioita mainita ovat perustietosi eli nimesi, osoitteesi, yhteystietosi ja ikäsi. Lisäksi voit lyhyesti esitellä itseäsi muutamalla lauseella.
Koulutuksesi on tärkeää mainita, mutta tässä kohdassa mainitut asiat voivat muuttua sen mukaan missä vaiheessa työelämää olet. Kun itse aloitin työelämässä mainitsin koulutus kohdassa yläaste ja myöhemmin lukio koulutukseni, ja kun valmistuin ensin taiteiden kandidaatiksi ja myöhemmin maisteriksi, jätin perus- ja yleissivistävänkoulutuksen pois CV:stäni. Minulla oli myös aikoinaan CV:ssäni muu koulutus kohta, johon listasin hygieniapassi koulutukseni, ajokorttini, sekä käymäni kielikurssit, mutta olen nämä myös jättänyt nykyisestä CV:stäni pois, mutta etenkin jos nämä tiedot ovat keskeisiä hakemallasi alalla olisi tiedot hyvä olla mukana.
Myös kielitaito on etu ja mikäli hallitset useampaa kieltä, kannatta ne vähintään listata CV:seen. Mikäli mahdollista, voit myös arvioida millä tasolla kielitaitosi jokaisen kielen kohdalla on.
Monessa työtehtävässä tarvitaan jonkinlaisia it-/digitaalisia taitoja ja tähän kohtaan kannattaa koota listaus hallitsemistasi työkaluista teknologian maailmassa. Nuoruudessa listasta löytyy varmasti Microsoftin ohjelmia, kuten Word ja PowerPoint ja myös sosiaalisen median taidot voidaan listata tähän kohtaan. Jonkin alan koulutuksen tai oman harrastuneisuuden kautta mukaan listaan voidaan lisätä vielä muita ohjelmia. Omalta osaltani tämä on tarkoittanut  esimerkiksi Adoben ohjelmia sekä 3d-mallinnusohjelmia. Ohjelmien hallinta ei siis vaadi ohjelmasta käytyä virallista koulutusta, vaan taito on voitu opetella omasta mielenkiinnosta tai tarpeesta.
CV:ssä varmasti keskeisimmässä roolissa on tietenkin työkokemus. Ensimmäistä työpaikkaa hakiessa on ymmärrettävää, että tähän kohtaan ei vielä ole täytettäviä tehtäviä ja työelämän alussa kaikki työkokemus on arvokasta. Mikäli olet mukana jonkinlaisessa harrastus- tai vapaaehtoistyössä jonkinlaisessa vastuutehtävässä, voit tämän mainita. Kun työkokemusta on alkanut karttua enemmän ja alat etsiä esimerkiksi omaa koulutustasi vastaavia tehtäviä, voit alkaa valikoimaan CV:seesi haetun tehtävän kannalta keskeistä työkokemusta esitettäväksi. CV:ssä tärkeä kohta on myös mahdolliset suosittelijat ja heidän yhteystietonsa. Muista kuitenkin aina pyytää mainitsemiltasi henkilöiltä lupa ennen kuin käytät heitä suosittelijoinasi!
Voit myös listata mahdollisia harrastuksiasi ja mielenkiinnon kohteitasi, etenkin, jos ne edistävät mahdollisuuksiasi työllistyä hakemaasi tehtävään ja osoittavat harrastuneisuuttasi tehtävässä vaadituissa taidoissa.
Itse olen aikoinani vanhemmiltani kuullut CV:n kannalta lähtökohtaisesti ihan hyvän ohjenuoran: 1 A4 per 10 vuotta työkokemusta, ja neuvon taustalla on, että ensikokemus ihmisestä muodostuu muutamassa sekunnissa ja harva työnantaja pystyy lukemaan jokaisen hakijan usean sivun tekstejä. Neuvoa ei kuitenkaan ole pakko noudattaa ihan viimeiseen asti, vaan siitä voi poiketa etenkin jos se parantaa CV:n luettavuutta. CV:ssä aiheiden selkeä otsikointi ja jäsentely auttaa työnantajaa, sillä se helpottaa tekstin luettavuutta ja työnantaja pystyy paremmin etsimään haetun työn kannalta tärkeimpiä asioita.

Hakemuskirje
Hakemuskirjeen tärkeys nousee, jos et ole vielä ollut pitkään työelämässä tai sinulla ei ole vielä paljon oman alasi kokemusta ja taitoja CV:seen täytettäväksi. Hakemuskirjeessä voit esitellä itseäsi ja millainen ihminen olet luonteeltasi. Voit myös hyödyntää mielenkiintojasi ja harrastuksiasi, jotka ovat keskeisiä työnhaun kannalta. Jos siis haluat hakea esimerkiksi sisällöntuottajaksi, voit esimerkiksi kertoa omasta kirjoitusharrastuksestasi tai aktiivisuudestasi sosiaalisen median kanavissa.
Jos sinulla on hieman kokemusta hakemasi alan töistä, voit kertoa tästä kokemuksesta ja mitä olet tarkemmin tehnyt. Kokemuksen ei ole aina pakko olla työelämästä ja esimerkiksi opintojen aikana tehdyt projektit ja tehtävät voivat myös olla kokemusta. Jos haluat esittää johtajan taitojasi, voit kertoa esimerkiksi toiminnastasi luokkasi puheenjohtajana tai jonkin opintojen aikana tehdyn projektin vastuutehtävistäsi. Itse olen kertonut esimerkiksi olleeni yhdessä opintojen aikana tehdyssä projektissa markkinointivastaavana, osallistuneeni suunnittelukilpailuihin ja olleeni osa useampaa projektia, jotka toteutettiin oikeille yrityksille. Kun saat työkokemusta tai muuta kokemusta hakemaltasi alalta, voit aina päivittää hakemuskirjettäsi ja nostaa esiin parhaita projekteja ja työtehtäviäsi.
Voit myös avata taitojasi hakemasi tehtävän kannalta tärkeistä työkaluista ja -menetelmistä. Voit kertoa esimerkkejä tilanteista, joissa olet työkaluja käyttänyt tai kuinka nopeasti olet jossain tehtävässä uuden työkalun ottanut haltuun.
Loppuun kannattaa vielä kertoa millainen työntekijä mielestäsi olet. Oletko esimerkiksi johtaja tyyppiä vai loistava tiimipelaaja tai hallitsetko itsenäisen työskentelyn taidon? Itse esimerkiksi koen toimivani parhaiten sopivalla sekoituksella tiimi- ja itsenäistä työtä. Kaikki ei siis ole mustavalkoista ja yhdenlainen luonteenpiirre ei aina sulje toista pois.
Kun työnhaussa aletaan siirtyä kohti asiantuntijatehtäviä ja alat saada työkokemusta alaltasi, pystyt yhä paremmin sitomaan taitojasi ja luonnettasi kuvaavat asiat todellisuuteen ja antamaan konkreettisia esimerkkejä tilanteista, joissa mainitsemasi asiat ovat tulleet esille. Minulle oppimiskyvystäni parhaimmiksi esimerkeiksi on noussut minulle vieraan alan, eli henkilöstöhallinnon, työkalujen oppiminen hyvin nopeasti työympäristössä ja tehokkuuteni ja kykyni itsenäiseen työskentelyyn haastavammissakin olosuhteissa on nähtävissä tehdessäni töitä lumenveistäjänä.
Hakemuskirjeessä on suositeltavaa pysytellä noin 1 A4 mitassa ja jäsennellä asiat sopivan kokoisiin kappaleisiin, luettavuutta helpottamaan. Työnantajalla ei usein resurssit riitä lukemaan jokaiselta hakijalta usean sivun hakemuskirjettä ja CV:tä, joten on tärkeää suunnitella mitkä asiat ovat haetun paikan ja tehtävien kannalta tärkeitä asioita tuoda esille ja tarvittaessa voidaan aina harkita erilaisia tekstin korostus keinoja, jotta tärkeimmät asiat ovat nopeasti löydettävissä. Mikäli hakemuskirjeessä halutaan korostaa joitain asioita kannatta se tehdä harkiten, jotta tekstin sujuva luettavuus ei kärsi ja korostuksen teho säilyy. Korostamisen keinoja ovat esimerkiksi lihavointi ja alleviivaus, mutta jos näitä käytetään liikaa tekstin luettavuus kärsii nopeasti ja korostus menettää tehonsa.

Sekä CV:ssä että hakemuskirjeessä luettavuus ja sisältö ovat se tärkein asia, joten näiden kanssa ei tarvitse heti alkaa kikkailemaan. 

LinkedIn
LinkedIn on nykyään erittäin tärkeä ja kyseinen media on nousevassa asemassa tärkeysjärjestyksessä, kun haetaan töitä. Yhä useampi yritys ilmoittaa työhausta LinkedInissa ja sitä voidaan nykyään käyttää jo työhakemusta täyttäessä muutamilla eri rekrysivustoilla, jolloin lomakkeiden täyttäminen on kevyempää, kun LinkedIn profiili täyttää automaattisesti lomakkeen kohtia.
LinkedIniin voit täyttää samat asiat kuin CV:seen ja nykyään LinkedIn profiilin voi tallentaa CV muotoonkin jaettavaksi. Voit siis halutessasi jättää erillisen CV:n tekemättä ja täyttää LinkedIniin tarvittavat tiedot, josta sitten voit tallentaa profiilista CV:n klikkaamalla more ja build a resume. Voit CV:tä muokata LinkedInissa vielä ennen sen tallentamista ja se ei vaikuta LinkedIn profiiliin. Tämä vaihtoehto ei ole yhtään huono valinta ja pystyt hoitamaan kaksi kärpästä yhdellä iskulla, mutta jos haluat tehdä CV:stä visuaalisesti tai asettelultaan erilaisen, kannattaa ehkä harkita erillisen CV:n tekoa.
LinkedIn tarjoaa erilaisia testejä, joiden avulla voit ansaita ns. sertifikaatteja tiedoistasi eri ohjelmien käytössä ja töitä hakiessa työnantaja voi halutessasi nähdä ansaitsemasi sertifikaatit. Testien tekeminen ei ole pakollista ja mikäli et testiä läpäise, se ei näy profiilissasi. Tämä on yksi LinkedInin tarjoamista keinoista, joilla työnhakija ilmeisesti voi erottautua muista hakijoista ja mahdollisesti nousta paremmin esille, etenkin jos haku toteutetaan LinkedInin kautta.
Kun lähdet LinkedInissa profiilia luomaan, se auttaa profiilin rakentamisessa esimerkiksi ehdottamalla lisäämään viimeisimmän työpaikkasi tai koulutuksesi profiiliin ja rakentamaan LinkedIn kontaktejasi. LinkedIn kontaktit ovat mielestäni verrannollisia Facebookin kavereihin tai Instagramin seuraajiin, mutta LinkedIn on virallisempi sosiaalisen median kanava. Kun tapaat ihmisiä ammatillisissa tilanteissa, voit pyytää heitä LinkedIn kavereiksesi ja rakentaa näin ammatillista verkostoasi. Veljeni lähetti LinkedInissa kontaktipyynnön ainakin lähes kaikille tapaamilleen ihmisille työelämässä ja etenkin, jos hän näki kontaktissa mahdollisuuden uran edistymiselle tai muuta etua kontaktista. Itse olen pyynnön laittanut yleensä henkilölle, jonka kanssa olen keskustellut edes hieman, ja alkuaikoina olin vielä arempi kontaktipyyntöjen lähettämisen kanssa. Suosittelisin ehkä valitsemaan strategiaksi jotain näiden kahden taktiikan väliltä, mutta jokainen saa tehdä omat valintansa työelämässä ja kannattaa miettiä millainen on luonteeltaan, sillä sosiaalisemmalle ihmiselle kontaktipyyntöjen lähettäminen lyhyesti tapaamalle ihmiselle voi olla hyvinkin luonnollista.
LinkedIn toimii nykyään yhä enenevissä määrin työnhaussa profiilin luomista ja kontaktoitumista suuremmassa asemassa, sillä monet eri alojen yritykset ilmoittavat avoimista työpaikoistaan LinkedInissa. Voit lisätä LinkedInissa hakuvahdin haluamillasi hakuehdoilla, kuten muissakin työnhakukanavissa ja joissain tapauksissa työnhakeminen ei vaadi muuta kuin LinkedInissa olevan apply napin painamista ja sovelluksen pyytämien kohtien täyttämistä tai sitten nappi ohjaa hakijan yrityksen omilla sivuilla tai muualla olevaan hakulomakkeeseen.
Itse en ole vielä ottanut LinkedInia täysin haltuun, sillä sovelluksessa voi tehdä myös päivityksiä, kuten Facebookissa, mutta en ole itse tehnyt vielä kovin monta sellaista. Omien havaintojeni mukaan päivitykset voivat olla esimerkiksi erilaisia mielipidekirjoituksia ajankohtaisiin asioihin tai omaan uraan liittyviä päivityksiä. Työnhakijana hyviä päivitysideoita voi olla esimerkiksi oman CV videon julkaisu tai omien mielipiteiden julkaisu itselle tärkeistä asioista tai alaasi liittyvistä asioista. Nettiin kirjoitettujen tekstien kanssa kannattaa aina olla kriittinen ja käyttää suodatinta, ja vielä enemmän LinkedInin kaltaisessa ammatillisessa kanavassa, sillä netissä olevien tekstien hävittäminen lopullisesti on käytännössä mahdotonta ja et voi koskaan olla täysin varma, kuka julkaisusi näkee.

Portfolio
Vaikka portfoliot ovat visuaalisilla aloilla tärkeitä, asettaisin sen silti vasta aikaisemmin mainittujen työkalujen jälkeen listalle, sillä kaikissa hakemissani työpaikoissa ei olla kysytty portfoliota missään muodossa. Lisäksi koen, että pelkän portfolion avulla töiden saaminen on huomattavasti haastavampaa kuin hyvin kirjoitetun hakukirjeen, LinkedInin tai CV:n kanssa.
Portfolion avulla etenkin luovien ja visuaalisten alojen työnhakijat voivat näyttää tekemiään töitä ja kokemustaan eri projekteissa. Jokainen portfolio on omanlaisensa ja sen tekemiseen ei ole olemassa yleisesti pätevää ohjetta. Paras neuvoni on katsoa netistä erilaisia esimerkkejä ja eri ammattilaisten tai yritysten omia portfolioita ja niiden avulla miettiä, mitkä elementit ja esitystavat miellyttävät tai sopivat sinun tarpeisiisi. Yleensä portfoliot ovat visuaalisia, mutta esimerkiksi palvelumuotoilun projektit eivät aina ole esitettävissä pelkästään visuaalisessa muodossa, joten jokaisen pitää tehdä omat päätöksensä, miten haluaa omaa kokemustaan ja osaamistaan esittää.
Portfolio voi olla esimerkiksi fyysinen kirja, nettisivuilla oleva galleria, eri projekteja kokoava nettisivu, jossa kerrot projekteista tiivistetysti tai miksei videokin. Voit portfoliota tehdessä hyödyntää niin nettisivujen luontiin suunniteltuja sivustoja, mutta myös muiden sosiaalisen median kanavien käyttäminen, kuten esimerkiksi Instagramin, käyttäminen voi myös olla hyvä vaihtoehto ja voi tarjota matalamman kynnyksen taitojen esittelemiselle. Mahdollisuudet ovat mielestäni rajattomat, kunhan lopputuloksena on ymmärrettävä esitys taidoistasi.

CV Video
CV video on myös yksi hyvä keino erottautua työnhaussa ja itsekin olen videon tehnyt. CV videolla pääset kertomaan itsestäsi omalla äänelläsi ja rekrytoija voi saada sinusta erilaisen kuvan kuin pelkällä paperilla esitetyn CV:n kautta. CV video kannattaa pitää kohtuullisen lyhyenä ja vertaisinkin CV videota hissipuheeseen. CV videossa sinun on hyvä esitellä itsesi, mistä asioista olet kiinnostunut etenkin työelämässä, mitä asioita olet saavuttanut ja lopuksi tietenkin vielä kertoa mistä rekrytoija voi sinut tavoittaa ja saada lisää tietoa. Koska suurin osa hakemuksista tehdään edelleen lomakkeiden muodossa ja CV videon liittäminen hakemuksiin tuntuu edelleen olevan haastavaa tiedostona, ei tämä ole ensisijaisen tärkeä osa työnhakua. Videon voi kuitenkin hyvin ladata johonkin sosiaalisen median kanavaan, kuten LinkedIniin, YouTubeen tai vaikka TikTokiin. Mikäli haluat videosi jakaa hakemusta tehdessäsi, kannattaa valita sellainen kanava, jonka linkin voit kirjoittaa hakemukseen.
CV videon teon suunnitteluun voit saada apua ja neuvoja myös YouTuben eri videoista. Itsekin lähdin tästä kanavasta liikkeelle, kun mietin mitä tietoja olisi videossa hyvä mainita, kuinka pitkä video saisi olla ja mitä eri tapoja asioiden esittämiseen voisi käyttää. Kun olet suunnitellut, mitä asioita haluat videossasi kertoa, kannattaa vielä ennen kameran käynnistämistä tehdä jonkinlainen käsikirjoitus videollesi, jossa suunnittelet mitä missäkin kohdassa haluat sanoa ja mitä haluat kuvassa näkyvän. Yksinkertaisin versio tietenkin on tehdä video, jossa olet kameran edessä ja kerrot haluamasi asiat, mutta jos sinulla itselläsi on videonkäsittelytaitoja tai mahdollisuus käyttää sellaista palvelua, voit suunnitella videoon kohtia jossa äänität videon päälle ääntä tai lisäät kuvaan jälkikäteen esimerkiksi tekstiä.
Kun sitten kuvaat videota, kannattaa pitää mielessä tavoiteaika, jonka haluat videossa täyttää ja josta pitää kiinni. Mikäli editoit videoosi kohtia, joiden päälle tulet äänittämään puhettasi tai tekstiä luettavaksi, kannattaa videoon varata ylimääräistä aikaa, jolloin pystyt valitsemaan videosta parhaimman pätkän esitettäväksi ja videossa on siirtymävaraa.

Työnhakuprofiilit/Osaajaprofiilit
Monella työnvälityssivustolla voit luoda itsellesi profiilin, joka keventää sivustolla oleviin työpaikkailmoituksiin vastaamista, kun voit vain valita käyttäväsi olemassa olevaa työnhakija-profiiliasi ja näin saat automaattisesti täytettyä lomakkeen kohtia. Voit asettaa profiilisi näkyväksi potentiaalisille työnantajille, jotka voivat näin ollen löytää sinut ja tutustua profiiliisi, vaikka et olisi työpaikkaa heiltä hakenutkaan. Näin voit myös saada työtarjouksia paikoista, joita et itse ehkä ole huomannut.
Yleensä profiilit ovat hyvin yksinkertaisia ja painottavat nimenomaan lomakkeen muodossa oleviin kohtiin vastaamiseen ja sivusto luo sinulle CV:n näköisen sivuston, jossa kaikki kertomasi asiat ovat, mutta esimerkiksi Oikotien profiiliin pystyt kuvasi lisäksi tuomaan myös kansikuvan ja profiili muistuttaa näin ulkonäöltään hieman enemmän LinkedInia.

Mikäli olen jättänyt listasta jotain teidän mielestänne työnhaun kannalta tärkeitä kanavia, voi niitä listata kommentteihin ja voin yrittää niihin tutustua ja listauksesta voi olla myös hyötyä muillekin, jotka yrittävät hakea töitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi...