maanantai 1. elokuuta 2022

Mistä apua työnhakijalle?

Työnhaku voi olla yksinäistä ja raskasta, sillä työnhakua tehdessä päivä kuluu usein yksin tietokoneella hakemuksia täyttäen, työnhakumateriaaleja päivittäen ja parannellen ja mahdollisiin työnantajiin tutustuen. Lisäksi prosessiin kuuluu useat kieltävät vastaukset tehtyihin hakemuksiin. Tässä kirjoituksessa olen halunnut tuoda esille mahdollisia kanavia, joista työnhakija voi saada apua työnhakuun ja kerron omia kokemuksiani näistä palveluista. Näiden lisäksi joillekin voi tietenkin olla hyötyä myös hakeutua tarvittaessa erilaisten psykologisten palveluiden piiriin, jos työnhakuun liittyvä stressi ja negatiiviset vastaukset käyvät liian vaikeiksi. Asioista kannattaa aina keskustella tai purkaa stressiä muuten itselleen sopivalla tavalla, sillä niiden yksin hautominen ei useinkaan ole eduksi.

Itse olen kokenut prosessin ajoittaisen raskauden hyvinkin konkreettisesti niin motivaation puutteena kymmenien ja satojen hakemusten täyttämistä kohtaan, kuin myös yhden viiden päivän putken kerran päivässä saaduilla kieltävillä vastauksilla. Jatkuvien kieltävien vastausten saaminen saa varmasti jokaisen kyseenalaistamaan omat taitonsa ja kysymään mikä itsessä tai tehdyissä hakemuksissa on vikana.

On tärkeää tiedostaa, että työilmoituksiin vastatessa hakijoita on useita ja yritykset valitsevat itselleen parhaiten sopivat tyypit töihin. Tämä ei aina tarkoita sitä kokeneinta työntekijää, vaan monelle yritykselle yksi tärkeä tekijä voi olla myös työnhakijan luonne ja sen sopivuus muuhun tiimiin. Ja lopulta tarvitaan se yksi yritys, joka toteaa että juuri sinä sovit heidän tiimiinsä. Toinen tärkeä asia on antaa itselle anteeksi, jos työhakemusten teko ei motivoi hetkellisesti ja tarvitsee taukoa. Viikon tai muutaman päivän tauko työhakemusten täyttämisestä ei tarkoita, että olisi laiska työnhakija, etenkin jos sen sijaan tekee töiden saamisen kannalta muita tärkeitä asioita. Näiden asioiden tunnistamisessa ja hyväksymisessä tarvitsin itsekin apua.


Kehitän edelleen blogini kerrontaa ja haen "omaa ääntäni", joten blogini voivat muuttua vielä päivitysten edetessä ja pyrin kokeilemalla löytämään, mikä toimii minulla parhaiten missäkin tilanteessa. Tässä kirjoituksessa kerron asioista hieman enemmän omien kokemusteni kautta ja kerrontani kuvaa enemmän minun omaa polkuani palveluiden piirissä. Tuon siis asiat selvemmin esille omien mielipiteideni ja kokemusteni kautta, kun aikaisemmissa päivityksissä olen pyrkinyt kertomaan asioita objektiivisemmalla/neutraalisemmalla tyylillä neuvoen.


TE-Toimisto

Työnhakuun voi saada apua TE-toimiston kautta, mutta ainakin omalla kohdalla sitä apua on pitänyt itse hakea eikä kukaan ole sitä tullut tarjoamaan. Lisäksi oma kokemukseni on ollut, että parempaa palvelua saa, kun osaa pyytää oikeaa palvelua ja pitää huolen, että asiat hoidetaan.

Kun työllistymiseni jälkeen jäin taas kokopäiväisesti työttömäksi ja minun piti palata aktiivisempaan työhakemusten tekoon, olin lukenut TE-toimiston asiointisivuilta, että minun asioitani hoitava virkailija tulee olemaan minuun yhteydessä. Tämän luin ensimmäisenä virallisena työttömyyspäivänäni helmikuun alussa ja odotin, että saisin siis puhelun, jossa kävisimme läpi mitä askeleita voin seuraavaksi ottaa työllistymisen jakson jälkeen. En saanut yhteydenottoa ja kun kävin uudelleen asiointisivulla arvioni mukaan ainakin yli kuukauden jälkeen, oli tämä maininta yhteydenotosta kuitattu tai siirretty elokuuhun.

Olin tietenkin tehnyt jo aktiivisesti itse työnhakua, joten olisin varmasti pärjännyt hyvin itsenäisestikin tuonne syksyyn asti, mutta päätin hakea lisää neuvoja ja palveluita, jotta saisin kaikki parhaat mahdollisuudet työpaikan löytämiseen. Päädyin menemään paikan päälle Työpisteeseen, jossa pyysin uraohjausta ja apua työpaikan saamiseen.


Työpisteen palvelut

Itse olin tosiaan  2021 työllistettynä Turun kaupungin Työpisteessä, joka myös hoitaa työttömien asioita kuntakokeilun alusta alkaen. Turussa siis Työpiste voi olla hyvä paikka, johon tutustua ja josta kysyä eri mahdollisuuksia, oli se sitten opiskelupaikkoihin, työllistymiseen tai työnhakuun liittyvä, mutta sieltä voi saada apua myös muihinkin kysymyksiin ja ongelmiin. Työllistymiseni aikana opin lisää erilaisista tehtävistä, joita Turun kaupungin työllistämisen kautta voi tehdä aina toimistotöistä, kädentaitoja hyödyntäviin tehtäviin, jopa siis erilaisia luovaa alaa sivuavia tehtäviä löytyy, kun niitä osaa kysyä. Minun tapauksessanikin, jos asiasta olisin tiennyt, olisin voinut pyytää pääseväni paremmin minua hyödyntäviin tehtäviin sisustussuunnittelun muodossa.

Oman työllistymiseni aikana Työpisteen sisällä oli mahdollista työllistyä ainakin toimistossa olevista avustavista tehtävistä, markkinointiin, sisustussuunnitteluun, kunnossapitotehtäviin ja erilaisiin kokoonpanon tehtäviin mm. puu- ja metallitöihin sekä tekstiilialantehtäviin liittyen. Näiden lisäksi tuolloin oli mahdollista päästä koodaukseen liittyviin tehtäviin ainakin kerran tai kaksi kertaa vuodessa alkavaan hankkeeseen. Näiden Työpisteen itsensä tarjoamien mahdollisuuksien lisäksi Työpisteen kautta voi olla mahdollista päästä myös yrityksiin työllistetyksi ja sen kautta jopa töihin.

Aikani Työpisteellä lisäsi tietoisuuttani erilaisista mahdollisista palveluista, joita työtön voi pyytää ja opin myös jo useammin mainitsemani asian: palvelua pitää osata vaatia ja toimia rohkeasti omia asioitaan ajaen, sillä palveluiden saaminen voi olla hidasta, jos niitä odottaa saavansa ilman omaa aktiivista työskentelyä asian eteen.

Kun pyysin Työpisteellä uraohjausta ja osasin mainita millaista apua tarkemmin koin tarvitsevani tästä, sain tapaamisen työvalmentajan kanssa. Tämän Työpisteessä käyntini yhteydessä näin hyvin selvästi, että oikean palvelun saamisessa on potentiaalia päätyä väärään paikkaan, jos käsitteet ovat itsellä hakusessa, sillä uraohjaaja oli tässä yhteydessä eri kuin työvalmentaja. Mikäli en olisi osannut kertoa tarkemmin mitä tarkalleen haluan saada aikaiseksi, minulle olisi varattu yhteydenottopyyntö asioitani hoitavan virkailijan kanssa ja haluamieni palveluiden saaminen olisi viivästynyt. Toivottavasti tämä korostaa kuinka tärkeää on tietää edes hieman tarkemmin, mitä haluaa palveluista saada irti.


Työvalmennus

Toinen palvelu, jota kannattaa harkita, jos työnhaku tuntuu tökkivän ja pelkäät, että jossain hakemuksissasi käyttämissä materiaaleissa on vikaa, tai et muuten tiedä miten voisit työnhaussasi edetä ja saavuttaa tavoitteesi, voit pyytää apua tähän työvalmentajalta. Itse päädyin tähän ratkaisuun, koska työnhakuni on jatkunut jo vuoden ja en enää itse keksinyt mitä voisin parantaa.

Työvalmentajan kanssa olen käynyt läpi CV:täni ja hakemuskirjettäni. Ja jo aikaisemmissa kirjoituksissani näistä aiheista olen myös sisällyttänyt näistä tapaamisista saamiani oppeja. Ensimmäisillä tapaamisilla kävimme siis pääasiassa minulla olevaa materiaalia läpi ja karsimme pois vähemmän relevantteja ja liian tarkkoja yksityiskohtia.

Minulle työvalmentajalle meno oli lähtökohtaisesti tapa saada lisää varmuutta ja uusi näkökulma hakuuni, koska en ollut saanut haluamiani tuloksia. Olin kuitenkin jo saanut vuosien aikana harjoitusta CV:n teossa ja kokeillut sen kanssa erilaisia esitystapoja. Vaikka suuntani työurani suhteen olikin valmistumiseni jälkeisiä työhakemuksia tehdessä tarkentunut, en silti ollut varma mihin minun kannattaisi suunnata tai millaiset mahdollisuudet minulla olisi haluamalleni urapolulle päästä.

Olen työvalmennuksessa saanut siis apua niin työnhaussa käytettyjen materiaalien hiomisessa, mutta myös ohjausta ja varmuutta mahdollisuuksiini työllistyä minun alallani. Lisäksi sain hyviä neuvoja työnhakuprosessista alallani ja kuinka työpaikkoja voidaan täyttää hiljaisen haun kautta tai ihan vain henkilöllä, joka on osannut hakea oikeaan aikaan avoimella hakemuksella. Tämä tarkoitti minulle siis mahdollisesti minua kiinnostavien alojen tai palveluita tarjoavien yritysten kartoittamista ja niihin avoimien hakemusten laatimista avoimena olevien työilmoitusten täyttämisen lisäksi.


Rekrytointimessut

Erilaiset rekrytointimessut ja -tapahtumat voivat olla myös loistava tapa saada lisää kontakteja ja apua työnhakuun, joskus messuilla käyty keskustelu voi johtaa jopa työpaikkaan. Messuille mennessä kannattaa mielestäni tehdä hieman taustatyötä ja tutustua näytteilleasettajiin sekä heillä oleviin avoimiin työpaikkoihin, sillä tällä tavoin tiedät etukäteen mahdollisista sinua kiinnostavista työnantajista, joiden pisteellä kannattaa käydä keskustelemassa. Toinen messuilla oleva hyödyllinen osa on mahdolliset luennoitsijat, joiden esityksistä voit saada hyviä vinkkejä työnhakuun ja siinä parantamiseen.

Itse kävin viimeksi toukokuun alussa Turussa järjestetyillä RekryExpoilla ja aikaisemman näytteilleasettajiin ja ohjelmaan tutustumiseni ansiosta tiesin paremmin millaisella aikataululla voisin hyödyntää päivän parhaiten. Omalla kohdallani en etukäteen löytänyt yrityksiä, joilla oli avoimena työpaikkahakuja alallani, mutta tapahtumassa oli mukana TE-Toimisto, joka tarjosi työelämään apua ja ohjausta psykologin palveluilla ja lisäksi tutustuin koulutusmahdollisuuksiin, joilla työllistymismahdollisuuksia voisi parantaa. Olin myös suunnitellut valmiiksi, mitkä luennoitsijat kiinnostivat minua eniten ja olin ottanut kynän ja paperia mukaan, jotta voin kirjata hyviä asioita ja neuvoja muistiin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi...