maanantai 17. lokakuuta 2022

Mitkä ovat vahvuutesi ja muuta pohdittavaa

Mitkä ovat vahvuutesi? Mitä taitoja tarvitset viiden vuoden päästä ja mitä taas et tarvitse? Mitä haluaisit oppia lisää? Nämä ovat muutamia kysymyksiä, jotka minulle jäivät mieleen ja joita varmasti jokaisen kannattaa uransa aikana pohtia. Työttömäksi jäädessä näiden asioiden pohtiminen voi auttaa oman CV:n ja hakemuskirjeen kirjoittamisessa sekä haastatteluihin valmistautuessa.

Itse olen tehnyt tämän kaltaisia pohdintoja työttömyyteni aikana ja näiden pohjalta olenkin saanut kehitettyä pikkuhiljaa työnhakumateriaalejani ja tutustuin samalla itseenikin paremmin. Hyvin pitkään mittasin taitojani ja vahvuuksiani perustuen etenkin ulkopuolelta tuleviin palautteisiin, kuten kouluarvosanoihin, mutta olen viime aikoina alkanut yhä enemmän luottamaan omaan arviooni asioista ja huomioimaan tässä myös omat mielenkiintoni, koska motivaatio asiaa kohtaan helpottaa taitojen kehittämisessä ja opettelussa.

Haastatteluissa voidaan usein kysyä mitkä ovat omat vahvuudet tai ydinosaaminen tehtäviä ajatellen, joten asioiden pohtiminen etukäteen on hyödyllistä, mutta myös omien kehityspisteiden tiedostaminen on kannattavaa, sillä joskus vastaan saattaa tulla tilanne, jossa sinulta kysytään sitäkin. Mikäli oman ydinosaamisen keksiminen on vaikeaa, voi asiasta kysyä läheisiltään mielipiteitä, mutta mielestäni läheisten mielipidettä ei välttämättä kannata suoraan käyttää vaan näiden avulla voit itse pohtia missä asioissa koet olevasi parhaimmillasi. Samaa taktiikkaa voit hyödyntää myös, jos koet haastavaksi keksiä, miten kuvailisit itseäsi. Näidenkin osalta kannattaa tiedostaa, että voit käyttäytyä lähipiirissäsi hyvinkin eri tavalla kuin työympäristössä.

Suosittelen siis pohtimaan työttömänä vastauksia ainakin seuraaviin asioihin:

Mitkä ovat vahvuutesi/ydinosaamisesi?

Mitä asioita haluaisit kehittää?

Mitä haluaisit oppia lisää?

Millainen ihminen olet luonteeltasi? Entä työntekijänä?


Lisäksi kannattaa pohtia, miten voit hyödyntää työttömyytesi parhaiten ja kun olet keksinyt jonkin asian, jonka haluaisit oppia, voit yrittää sitä tavoitella tuona aikana, etenkin jos kyseisen taidon oppiminen auttaa sinua työelämässä etenemisessä, mutta myös vapaa-ajan taitojen kehittäminen on hyödyllistä ja tasapainottaa mielenterveyttä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi...