lauantai 1. lokakuuta 2022

Strategioita työttömälle pohdittavaksi osa 2

Tällä viikolla jatkan edellisellä viikolla aloittamaani tekstiä liittyen työttömyyden aikana käytettäviin strategioihin.

Strategia aikataulujen ylläpidon kanssa

Toinen elementti, jota olen yrittänyt pitää yllä jo valmistumisestani asti, mutta vielä tehokkaammin jäätyäni uudelleen työttömäksi 2022 on aamurutiinien ylläpitäminen. Tämä tarkoittaa, että pyrin heräämään yhä työttömyyteni aikana ajoissa ja teen aamutoimet samalla tavoin kuin työpäivään valmistautuessani. En työttömyyteni aikana ehkä herää kuuden aikaan aamulla, kuten työelämässä mahdollisesti minun pitäisi, mutta tavoitteeni on nousta aina seitsemän ja kahdeksan välillä. Näin voin nukkua hieman pidempään, mutta siirtymiseni takaisin työelämään ei ole todennäköisesti niin raskas kuin, jos tottuisin vaikka klo 10 aikaan aamun aloittamiseen. Toki koiran omistajalle aikaisempi aamu on myös luonnollisempaa.

Olen jo muutamia kertoja todennut erään selvän hyödyn aikaisin heräämiselle: Rekrytoijat tai muut minua tavoittelevat ihmiset harvoin pääsevät yllättämään minua kesken unien ja olen heti puhelimeen vastatessa jo skarppina keskustelemaan asioista ja paremmin tilanteen tasalla.

Etenkin, kun olin markkinointivirittämön intensiivisimmässä rekrytointivaiheessa pidin vielä tarkemmin huolen, että olin hereillä ja parhaani mukaan tavoitettavissa yleisimmän työajan puitteissa. Toisin kuin ehkä voisi ajatella, voi myös odottaminen olla raskasta. Kun olin noin viikon elänyt siinä odottamisen tilassa, koin olevani tavallista väsyneempi päivien lopussa.

Harvat pystyvät muuttamaan sujuvasti lyhyellä varoitusajalla unirytmiään monella tunnilla, mutta jokainen tuntee omat tarpeensa itse parhaiten ja mikäli työskentelee yleisestikin paremmin yöllä, voi yön pimeinä tunteina tehdyt tunnit olla toisille hyödyllisempiä kuin ne virka-ajat. Toki tässä on tiedostettava, että valtaosa yhteiskunnasta kuitenkin elää sen normiksi muodostuneen 8-16 aikataulun mukaan ja jos rekrytoijalta odottaa puhelua, tulee se todennäköisesti tällä aikavälillä.


Strategia päivän ja viikon aikatauluttamisen kanssa

Olen jo aikaisemmin kertonut, miten olen suunnitellut päiviäni, mutta palaan tähän vielä hieman tässä yhteydessä. Suunnittelen siis yleisesti ottaen, mitä haluaisin viikon, tai päivän, aikana saada aikaiseksi, mutta en useinkaan aseta itselleni tiukkaa aikataulua.

Työttömänä ollessa aikataulun joustavuudesta voi olla hyötyä, sillä näin voit nopeammin vastata haastattelupyyntöön ja mahdollisesti napata sen työpaikan ennen kuin toiset ehtivät edes haastatteluihin. Omasta mielestäni jo sovittuja menoja ei kuitenkaan välttämättä tarvitse perua tai siirtää vain haastattelukutsun takia ja yritykset harvoin ovat niin epätoivoisia, etteivät voisi odottaa päivän tai parikin haastattelua. Jokainen tilanne kuitenkin kannattaa punnita huolellisesti, jotta ei jää nuolemaan näppejään unelmatyöpaikan kanssa etenkin, jos kaikki omat sovitut tilaisuudet eivät ole ajallisesti niin tärkeitä ja voidaan siirtää helpommin kuin toiset.

Itse olen lähiaikoina kokenut hyvin, kuinka joustava aikataulu voi mahdollistaa tuloksia nopeastikin. Sovin esimerkiksi yhden haastattelun päivän varoajalla toiselle paikkakunnalle ja toisen haastattelun kanssa varoaika oli vielä lyhyempi, vaikkakin tiesin mahdollisuudesta pari päivää ennen haastattelun sopimista.


Ulkopuolelta katsottuna työnhaku voi näyttää ajoittain lomalta ja laiskottelulta, mutta jokainen ihminen kokee itse asiat eri tavoin. Kukaan tuskin mainostaa koska on hakenut ja kuinka moneen paikkaan koko kansalle ja kenenkään ei lähtökohtaisesti kuuluisi joutua tekemään liian suuria uhrauksia omien työllistymistavoitteiden ja toiveiden suhteen. Tässä on kuitenkin huomioitava se fakta, että tukien saaminen on jossain määrin rajattua, joten jossain vaiheessa pitää alkaa harkitsemaan niiden itselle epämukavampien työpaikkojen hakemista ja vastaanottamista, vaikka sitten väliaikaisesti. Jokainen työnhakija tekee omat päätöksensä työnhakuaan ajatellen ja näitä päätöksiä voi muuttaa, jos valitut strategiat eivät osoittaudu toimiviksi omien asetettujen aikataulujen sisällä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi...