Työttömänä voi toteuttaa useampia strategioita niin työpaikan etsinnässä kuin elämän ja "työpäivän" aikatauluttamisessakin. Tulen seuraavien viikkojen aikana käymään näitä läpi ja kokeilen samalla hieman lyhyempien blogikirjoitusten julkaisua.
Tällä viikolla pohdin työnhaussa käytettäviä strategioita ja ehkä paremmin vielä sanottuna, millaisilla asenteilla työnhakua voi tehdä.
Strategia työnhaussa
Kun itse valmistuin 2021, ajattelin työttömyyden tarjoavan mahdollisuuden niin sanotusti lomalle ja työnhaun olevan rentoa touhua. Koin myös itselleni hyvin vaikeaksi useamman työpaikan samanaikaisen hakemisen. Näillä asenteilla siis aloitin tuolloin työnhaun ja hidastahan se oli, sekä huonosti tuloksia tuottavaa. Toisaalta en kokenut tilannetta tuolloin kertaakaan liian stressaavaksi ja koin pystyväni paremmin kärryillä mihin olen hakenut ja millaisiin tehtäviin. Tuolloin minulla oli myös niin sanotusti varaa olla valikoiva tekemieni hakemusten kanssa.
Kun jäin uudelleen työttömäksi vuoden 2022 alussa, asenteeni hakemiseen alkoi muuttua. Halusin todella jo töihin ja lähdin pikkuhiljaa työttömyyteni venyessä laajentamaan hakuni rajoja. Kun siis aluksi hain ihanteellista työpaikkaa minun ehdoillani, saatoin ensin laajentaa mahdollisia aloja tai tehtäviä, ja myöhemmin paikkakuntaakin laajemmalle. Oma havaintoni on, että työttömyyden alussa jaksetaan vielä uskoa omiin taitoihin ja siihen kuinka haluttu voi työmarkkinoilla olla, mutta kun on jo ollut siinä kilpailutilanteessa pidempään, alkaa asioiden todellinen tärkeysjärjestys tulla esille ja ne ehkä turhan positiiviset asenteet karista pikkuhiljaa pois.
Tietenkään kaikesta ei tarvitse tai kuulukaan karsia, mutta minun osaltani karsinta tapahtui luonnollisestikin, kun kasvoin työttömyyden kanssa ja sain palautetta työhakemuksiini erilaisten kieltävien vastausten muodossa. Näiden kieltävien vastausten osalta sain yhä paremmin kuvaa alan kilpailutilanteesta ja asemastani alalla niin maantieteellisesti kuin osaamisenikin kannalta.
Itsevarmuus on aina hyvästä, etenkin sopivissa määrin annosteltuna, ja itsevarmempi ihminen varmasti pitää tiukemmin ja kauemmin kiinni asettamistaan tavoitteista työpaikkaa kohtaan. Joskus tämäkin strategia toimii, mutta se saattaa olla kokemattoman hakijan kohdalla pidemmän ajan takana. Koen siis, että parhaiten itsevarma ja asioita kohtaan joustamattomampi asenne toimii ehkä paremmin, jos hakijalla on jo kokemusta, alalla on tarvetta tekijöille tai hakija on jostain muusta syystä yrityksen osalta erityisen haluttu. Kokemattomammat, oli kyseessä sitten puuttuvat työvuodet tai puuttuva näytön määrä, voivat samalla itsevarmalla asenteella joutua odottamaan hieman pidempään palkkausta.
Ensi viikolla tulen kertomaan ainakin aikataulujen ylläpitoon liittyvistä strategioista ja mitä olen itse kokenut itselleni parhaaksi strategiaksi tämän suhteen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti