sunnuntai 18. syyskuuta 2022

Rekrytointikoulutusprosessi osa 2 /Markkinointivirittämöön haku

Tällä viikolla jatkan siis Markkinointivirittämön hakuprosessin kokemuksistani. Kirjoitus on pitkän puoleinen, mutta pyrin matkalla esittämään sen työmäärän, mitä prosessi vaati ja pitää mukana tarinan eri koukeroita. Tämän pituuden vuoksi olen myös otsikoinut tekstiä. Viime viikolla kerroin kuinka ohjelmaan haetaan täyttämällä lomake niin rekrytoivan yrityksen sivuilla kuin myös TE-toimiston sivuilla ja ryhmähaastattelua varten hakijan tuli valmistella osaajakortti sekä listaus omasta Top 3 yrityksistä ja tehtävistä sekä listata muut kiinnostavat yritykset. En viime viikolla päässyt vielä kertomaan itse ryhmähaastattelusta, joten aloitetaan siitä.

Ryhmähaastattelu

Haastattelukokoonpano koostui osasta jatkoon päässeistä hakijoista sekä rekrytointia hoitavan yrityksen edustajista. Haastatteluun oli varattu aikaa tunti ja vartti ja tapaaminen aloitettiin lyhyesti esittelemällä rekrytointikoulutusta ja rekrytoijat esittelivät itsensä. Meille annettiin kolme kysymystä, joiden pohjalta jokainen piti lyhyen (muistaakseni max. noin 3minuutin) esittelyn. En näitä kysymyksiä muistanut ennen haastattelun alkua, mutta muistin viime vuodelta, että haastattelusta hyvin suuri osa oli juuri hakijoiden esittelyjä ja olin siis kirjannut itselleni muistiin asioita, joita halusin esittelyssäni mainita. Kun viime viikolla kerroin, että ennen ryhmähaastattelua annetut valmistelevat tehtävät olivat samoja, niin samalla hetkellä, kun nämä kysymykset meille esitettiin tunnistin haastattelussa olevat kolme kysymystä myös samoiksi kuin viime vuonna.

Kaikki nämä kysymykset eivät varsinaisesti olleet kysymyksiä, mutta siis ensinnäkin jokaisen tuli esitellä itsensä lyhyesti, kertoa mikä on itselle markkinoinnin suurin vahvuus ja viimeiseksi vielä kertoa mitä ohjelmalta odottaa tai miksi ohjelmaan on hakenut mukaan. Kun jokainen ehdokas oli saanut esitellä itsensä ja osaamistaan, rekrytoijat kertoiva lisää markkinointivirittämöstä ja mitä kaikkea voimme odottaa ohjelman aikana.

Valmentava intensiivipäivä ja yrityshaastattelu päivä

Muutaman päivän päästä haastattelusta, sain kutsun seuraavaan vaiheeseen ja sähköpostissa kerrottiin seuraavan vaiheen aikataulua. Tässä vaiheessa meille tarjottiin vapaaehtoinen, mutta suositeltu valmentava päivä, joka järjestettiin zoomin välityksellä, ja tätä seuraavana päivänä pääsisimme tapaamaan yritysten edustajia.

Valmentava päivä oli kokonaisuudessaan hyödyllinen ja saimme jo hyvää tietoa markkinointiin liittyen. Päivään kuului valmennuksen lisäksi pienryhmissä tehtyjä harjoitteita ja lopuksi saimme lisää tietoa seuraavan päivän aikataulusta ja miten valmistautua tähän. Koulutuspäivä oli omalla tavallaan raskas, sillä vietimme 6 tuntia koneen ääressä, vaikka aikaan kuuluikin muutamia taukoja. Tämän päälle meitä kehotettiin tutustumaan yrityksiin huolellisemmin ennen haastatteluja, valmistelemaan esittelyteksti ja pohtimaan yleisestikin vastauksia useampiin kysymyksiin, jotka voivat tuoda uusia näkökulmia haastatteluihin valmistautumisessa ja itsessä. Saimme kukin tietää vasta tämän päivän päätteeksi, keiden kanssa pääsemme haastatteluihin seuraavana päivänä,

Haastattelupäivänä, lyhyen aloituksen jälkeen, yritykset saivat esitellä yritystä ja avoinna olevaa paikkaa ja yhden tauon aikana osaajia pyydettiin tekemään sama tekstimuodossa kommenttikenttään. Minulla oli päivän aikana kaksi puolen tunnin haastattelua, joista etenkin ensimmäisen yrityksen kanssa haastattelu tuntui menevän hyvin. Koin yrityksen tehtävän ja yrityksessä olevat mahdollisuudet minulle sopiviksi ja tämän yrityksen kanssa sovimmekin päivän lopussa uuden haastattelun seuraavalle aamulle. Toisen yrityksen kanssa haastattelu meni kohtuullisesti, mutta koin etten välttämättä ollut heille paras ehdokas, vaikka yritys vaikutti hyvin kiinnostavalta ja edustajat mukavilta. Päivä lopetettiin vielä kaikkien kanssa yhteisellä yhteenvedolla, jossa kerrottiin kaikille prosessin aikataulua.

2. Haastattelu ensimmäisen yrityksen kanssa

Seuraavana aamuna valmistauduin haastatteluun ja lähdin ajamaan kohti Saloa. Jo edellisen päivän haastattelussa esiin nousi kysymys, miten selviäisin mahdollisesta työmatkasta Turusta Saloon ja olin tuolloin vakuuttanut selviäväni tästä. Ensimmäinen haastattelumme oli mennyt mielestäni hyvin ja olin nähnyt muotoilijana mahdollisuuksia moneen eri asiaan, sillä keskustelun aikana oli myös esitetty mahdollisuutta tehdä jollakin tasolla suunnittelu-/visualisointityötä markkinoinnin lisäksi.

Toinen haastattelummekin meni mukavissa tunnelmissa ja haastattelun aikana keskustelimme myös muusta osaamisestani ja mitä muutakin voisin yrityksessä tehdä. Osa heidän käyttämistä työkaluistaan oli minulle uusia, mutta kun kävimme niitä läpi, arvioin oppivani niitä käyttämään. Haastattelussa tuli jälleen esille kysymys työmatkani pituudesta ja vakuutin jälleen tästä selviäväni. Lähtiessäni olin toiveikas ja koin olevani vahvoilla, vaikka tiesinkin yrityksen haastattelevan vielä muitakin saman päivän aikana. Kotimatkallani tiedostin muotoilijan aivojeni olevan yhä kierroksilla ja ideoin ajaessani haastattelun aikana läpi käytyä suunnittelumahdollisuutta. Koska olin jo liikkeellä, päädyin hoitamaan vielä kotimatkalla asioita ja olin siis sattumalta vasta tulossa kotiin, kun sain uuden puhelun yrityksestä.

Puhelun aihe oli minun kannaltani negatiivinen, sillä yritys kertoi valinneensa toisen kandidaatin ja minun jääneen siis toiseksi. Syy miksi jäin kakkoseksi? En asunut Salossa. Puhelun henki oli silti positiivinen ja huomasin tämän puhelun aikana konkreettisesti, kuinka olen hakuaikanani kasvanut ja pystyn ottamaan nämä kieltävät vastaukset positiivisesti vastaan. Olin kuitenkin saanut muutamia ideoita yrityksen haastattelussa esittämään kohteeseen ja puhelun jälkeen kotiin päästyäni päädyin näitä luonnostelemaan paperille.

Lähetin luonnoksista kuvan yritykselle ja sainkin sieltä vielä uuden puhelun, jossa esitettiin mielenkiinto osaamiselleni freelancerina. Olen aikaisemminkin saanut vastaavanlaisen kysymyksen ja vaikka tämä mahdollisuus kiinnostaisikin, pitäisi minulla olla mahdollisia asiakkaita ja projekteja tarpeeksi elääkseni, jotta tähän voisin ryhtyä.

Loppu

Olin haastattelupäivänä kirjannut jokaisen virittämön zoom päivässä mukana olleen yritys edustajan nimen ja koska minulla oli yksi haastatteluaika vapaana, käytin ajan etsimällä näiden edustajien yhteystietoja yritysten sivuilta ja googlesta. Osan kohdalla nimittäin yrityksen sivuilla ei näyttänyt nopeasti olevan löydettävissä yksittäisen henkilön yhteystietoja.

Kun sitten olin saanut kieltävän vastauksen tältä ensimmäiseltä yritykseltä, lähdinkin illalla kirjoittamaan sähköposteja. Tuona iltana kirjoitin muistaakseni seitsemälle edustajalle sähköpostia ja näistä kahdesta yrityksestä sain vastauksen. Toisessa kerrottiin, että pidetään mielessä ja toisessa viesti oli suoraan ei. Hyvältä siis näyttää taas.

Ohjelma ei ollut antanut kovin paljon aikaa yrityksille eikä osaajille, joten monet varmasti pyrkivät tekemään päätökset nopeasti ja varmaan suosivat alkuperäisiä haastatteluja. Käytännössä alkuperäisen yrityshaastattelupäivän ja päätöksen teon välille oli jätetty neljä päivää, ja tästäkin viimeinen oli vajaa. Minulle tämä siis tarkoitti, että mikäli en saisi uutta haastattelua järjestettyä kahden päivän sisällä, voisin kuitata ohjelmasta kieltävän tuloksen.

Viimeisen kokonaisen päivän lopussa olin jo hyväksynyt, että mahdollisuuteni päästä ohjelmaan olivat todennäköisesti menneet, mutta sainkin yhdeltä rekrytoijalta vielä tekstiviestiä, jos osaajakorttini saisi laittaa erääseen yritykseen. Annoin tälle luvan ja mainitsin, että olen kyllä itsekin yritystä yrittänyt tavoitella. Seuraavan viestin sain rekrytoijalta, kun päätösten piti olla jo tehty. Nyt kyseessä oli toinen yritys, joka vielä kaipasi osaajaa ja annoin jälleen luvan, vaikka myös tämä oli yritys, johon olin viestiä itsekin laittanut. Rehellisesti, vaikka toivoa tietenkin halusin pitää yhä yllä olin tässä vaiheessa jo hyväksynyt, että jäin niiden viimeisten kuuden karsiutujan joukkoon.


Lopulta sitten sainkin sen perinteisen "valitettavasti-" viestin ja näin pääsimme yhden kokemani hakuvaiheen tarinan loppuun. Työttömyyteni siis jatkuu ja haen yhä aktiivisesti yritystä, joka ei kompastu tutkinnossani sanaan "Taiteiden", näkee mahdollisen potentiaalin ja sen halun oppia ja kehittyä alan vajaasta työkokemuksesta huolimatta ja uskoo, että pystyn toteuttamaan sen mitä lupaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi...