maanantai 12. syyskuuta 2022

Rekrytointikoulutusprosessi

Halusin palata tällä viikolla kokemuksiini rekrytointikoulutuksista. Viimeisin kokemukseni on Markkinointivirittämöstä, mutta minulla on tällä hetkellä avoinna muitakin rekrytointikoulutuksia ja olen aikaisemminkin hakenut erilaisiin koulutuksiin.

Prosessi alkaa hakijan kannalta löydetyn rekrytointikoulutuksen ilmoituksen lukemisella ja mahdollisten yhteistyöyritysten ilmoittamien hakuilmoituksiin perehtymällä. Tämän jälkeen hakijalla on kaksi vaihtoehtoa: laittaa hakemus tai jättää hakemus täyttämättä. Blogini kannalta jatketaan siis hakemuksen kirjoittamisella.

Hakemus

Hakemukset ovat usein erilaisia riippuen kunkin rekrytointia hoitavan yrityksen tavoista. Markkinointivirittämössä hakemuksen teko oli melko kevyt. Täytin heidän laatiman lomakkeen ja liitin mukaan CV:ni. LIIKE hankkeeseen riitti sähköpostilla lähetetty CV ja kirjoitin pientä esittelyä sähköpostiin. Sarasella taas ohjelmiin haku on ollut hieman raskaampi, etenkin Code Academyn osalta. Sarasella täytetään pitkältä vaikuttava lomake, jossa kysytään niin osaamisesta, vahvuuksista, haasteista ja motivaatiostakin ja näiden lisäksi tietenkin erilaisesta IT osaamisesta pyydetään tietoa niin kokemuksen määrästä vuosina kuin myös minkä muotoista kokemus on (opinnot, työ, itsenäinen jne).

Tämän lisäksi rekrytoiviin koulutuksiin hakiessa pitää hyvin säännön mukaisesti täyttää TE-toimiston sivuilla lomake, jossa vaaditaan täyttämään laajalti tiedot koulutuksesta, työkokemuksesta, kielitaidosta, osaamisesta, motivaatiosta ja syistä miksi koulutukseen hakee. Lisäksi usein kysytään myös, mikäli koulutus tai sen osat järjestetään toisella paikkakunnalla, onnistuuko paikalle pääsy ja mahdolliset asumiskustannusten hoitaminen omakustanteisesti.

Seuraava vaihe: Haastattelut/tarkempi keskustelu/lisätietojen kerääminen

Markkinointivirittämössä seuraavaan vaiheeseen pääsystä tuli tieto sähköpostilla ja seuraava vaihe oli ryhmähaastattelu. Sähköpostissa annettiin hyvin tietoa haastattelun aikataulusta ja agendasta, mutta myös sitä seuraavista vaiheista annettiin jo esitietoa. Samassa sähköpostissa annettiin meille osaajille myös kaksi tehtävää: 1) Osaajakortin luonti heidän tarjoaman pohjan ja ohjeiden avulla, ja 2) yritysten hakuprofiileihin tutustuminen ja niiden pohjalta Google Formsiin Top 3 yritysten täyttäminen sekä muiden kiinnostavien yritysten merkintä. Tähän vaiheeseen olen Markkinointivirittämön haussa päässyt viime vuonnakin ja vinkkinä, nämä ennakkotehtävät olivat samat molempina vuosina.

Sarasen osalta hakemuksen seuraava vaihe on ollut usein videohaastattelu, jossa tallennat itsellesi sopivaan aikaan vastaukset laadittuihin kysymyksiin. Yhdessä Sarasen koulutuksessa tosin ennen tätä pääsin henkilökohtaisesti 10minuutin haastatteluun, jossa esittelin itseni ja vastailin haastattelijan kysymyksiin. Lisäksi sain tietenkin itse myös kysyä minua kiinnostavia asioita. Haastattelun aika oli lyhyt ja kompakti, joten oli hyvä, että ennen haastattelua sähköpostilla annettiin hieman raameja, joihin pystyin valmistelemaan esittelyäni. Haastattelua ennen suositeltiin katsomaan rauhassa heidän laatima video sekä pohtimaan valmiiksi esittelyyni motivaatiotani, miksi olen hakenut koulutukseen sekä omat edellytykset ja osaaminen koulutuksen kannalta. Lisäksi linjoille suositeltiin tulemaan ajoissa.

LIIKE hankkeen kohdalla haku on ollut mielestäni hieman lähempänä työn hakuprosessia. Lähetät hakemuksesi sähköpostilla ja mikäli osaamisesi kiinnostaa voit saada soittoa, jossa saatetaan kysyä tarkemmin tietyn alueen osaamisestasi lisää ja mielenkiinnoistasi tietynlaisia tehtäviä kohtaan. Tämän puhelun aikana usein kysytään myös saako CV:täsi välittää yritykseen, joka hakee osaajaa tehtävään X.

Eri tapoja ilmoittaa rekrytoitavista paikoista

Markkinointivirittämön prosessista kertoessani, mainitsin, että hakija voi lukea yritysten antamia työpaikkailmoituksia ja niiden pohjalta vaikuttaa hakuprosessin aikana mihin tehtäviin ja yrityksiin haluaa hakea. Tämä ei kuitenkaan ole normi, sillä joissain tapauksissa mukana voi olla yrityksiä, jotka eivät halua olla avoimesti esillä rekrytointikoulutuksen ilmoituksissa. Sarasella ja LIIKE hankkeessa törmäsin myös siihen, että osa yrityksistä on julkisesti nimellään etsimässä osaajaa, mutta osan kohdalla tarvitaan rekrytoivan yrityksen työtä, jossa rekrytoija tuo hakijan ja yrityksen yhteen. joskus yritys on voinut kertoa haettavasta paikasta, mutta olen nähnyt myös pelkästään yrityksen nimien ja mahdollisesti tehtävänimikkeen listauksen.

Itse näen kaikissa näissä tavoissa omat etunsa. Kun yritykset kertovat omilla nimillään haettavasta paikasta, voi hakija tutustua niin yritykseen kuin myös siihen paikkaan, johon osaajaa haetaan. Näin hakija voi itse arvioida kannattaako ohjelmaan hakea ja saada tuntumaa kiinnostavista yrityksistä ennen tapaamista. Kun taas yritysten nimiä ei ole kerrottu ollenkaan tai ilmoituksessa on minimaalisesti tietoa (vain yrityksen nimi tai listattu vain esimerkki haettavista tehtävänimikkeistä), lähtee hakija prosessiin mukaan vähän sokeana. Tässä on omat hyvät ja huonot puolensa: hakijan ei tarvitse tällä tavoin pohtia mihin yritykseen voisi haluta ja laskea kuinka monta mahdollisuutta on päästä ohjelmaan, vaan hän saa luottaa rekrytoijiin, jotka tuovat hakijan ja yritykset parhaansa mukaan yhteen. Huonona puolena taas voi nähdä sen, että hakija ei voi kohdentaa hakemustaan tiettyyn yritykseen esiintyäkseen mahdollisimman vahvana tälle. Lisäksi pelkkien tehtävänimikkeiden kirjaaminen rekrytointikoulutuksissa, voi jättää hakijalle päähän kysymysmerkkejä, mitä tehtävät oikeasti sisältävät, sillä tehtävänimikkeet voivat sisältää eri tehtäviä ja eri osaamista yrityksestä toiseen siirtyessä. Nimikkeet voivat siis jättää tulkinnan varaa haettavan osaajan tasovaatimuksista ja tehtävään tarvittavan osaamisesta.

Jatkan ensi viikolla tästä aiheesta ja kerron tuolloin lisää etenkin kokemuksistani Markkinointivirittämön hakuprosessista, jossa pääsin tänä syksynä askeleen pidemmälle kuin viime vuonna. Voisin sanoa, että ensi viikolla pääsette lukemaan tiukkoja tarinan juonen käänteitä liittyen kokemaani hakuprosessiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi...