maanantai 15. elokuuta 2022

Luovuus ei aina katso kelloa

Heinäkuun viimeisellä viikolla kävin keskiviikkona kaverin kanssa viettämässä päivän Teijossa Mathildedalin ruukissa. Kävelimme päivän aikana läpi useita alueella olevia pikkuputiikkeja, ateljeita, gallerioita ja alueen sekä rakennusten historiasta kertovia kohteita. Päivän aikana katsoin putiikkien ja gallerioiden tuotteita ja tieto, että useat taiteilijat ja käsityöläiset voivat ainakin jossain määrin elättää itseään näillä taidoilla antaa minullekin itsevarmuutta, että luovaa osaamista osataan arvostaa. Seuraavana päivänä kävin saman kaverin kanssa Naantalin asuntomessuilla ja kävelimme lähes kymmenen kilometriä tutustuen alueella oleviin taloihin ja muihin esillä oleviin kohteisiin. Kun keskiviikko kului hieman historiallisemmissa maisemissa, oli torstain aiheina siis tämän hetken uudet sisustustrendit ja rakentaminen.

Näiden kahden päivän jälkeen koin toistaiseksi voimakkaimman inspiraation hetken torstain ja perjantain välisenä yönä. Kyseisenä yönä en lopulta saanut nukuttua kuin muutaman tunnin, sillä nukahtamisen hetkellä sain idean, jollaista olen joskus aikaisemmin yrittänyt saada laukaistuksi, kun olen halunnut kehittää taitojani eteenpäin luonnostelemalla tai tietokoneen ohjelmien käytössä. Ajatukseni tuntuivat juoksevan hurjaa vauhtia ja koin lopulta tarpeen kirjata ajatukseni ylös ja tehdä thumbnail luonnoksia, jotta saisin idean niin sanotusti käsiteltyä ulos päästäni. Tämän idean jälkeen tosin mieleeni nousi muitakin ideoita, joilla voisin kerrata taitojani eri ohjelmia käyttäen ja kun yleensä olen pystynyt sulkemaan ajatukseni illalla nukahtamista varten pois, se ei tällä kertaa onnistunut ennen kuin sain ideat käsiteltyä.

Luova inspiraatio on hieno asia kokea, ja vaikka kaikki tässä tilassa saadut ideat eivät ole toteutettavissa, voi niistä lähteä kuitenkin kehittämään toimivampia ideoita ja realistisempia kompromisseja. Kuten kertomastani tilanteesta voi huomata, inspiraatio ei aina tule ihanteellisimpaan aikaan tai pyydettäessä. Tämän takia luovat ihmiset saattavat kantaa aina mukanaan esimerkiksi kynää ja paperia tai kameraa, jotta inspiraation hetkellä idea tai tilanne saadaan tallennettua. Inspiraatiota voi myös houkutella käyntiin erilaisin keinoin, kuten erilaisin luovuutta inspiroivin esinein, kirjallisuudella, kulttuuria hyödyntäen tai luonnossa liikkuen.

Jokaisella luovalla alalla työskentelevällä on varmasti omat keinonsa, joilla he pyrkivät saamaan tämän luovan prosessin ja inspiraation saamisen käyntiin, mutta tällä alalla on tiedostettava, että ideat eivät välttämättä iske päivällä kahdeksan ja neljän välillä. Työkoneen voi sulkea päivän päätteeksi ja jättää työpaikalle, mutta aivoja ei voi sulkea samoin pois päältä. Töistä lähtiessä ei työasioita pääasiassa enää ajatella aktiivisesti, mutta ajatukset voivat usein jäädä taustalle silti pyörimään ja näin ollen idea voi tulla pari tuntia töistä lähdön jälkeen päivällistä tehdessä tai seuraavan yön aikana, kun aivot ovat saaneet ajatukset rauhassa taustalla työstettyä. Tämä tekee luovan työn hinnoittelusta usein vaikeaa, sillä työajan laskeminen siitä lyhyestä inspiraation hetkestä ei kerro koko totuutta siitä työstä, jonka ihmisen aivot ovat taustalla tehneet usean tunnin tai päivänkin aikana.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi...