maanantai 28. marraskuuta 2022

Entä kun mikään ei riitä?

Olen tällä hetkellä rekrytointikoulutuksessa ja tavoitteenani on ottaa tästä kaikki mahdollinen irti ja oppia mahdollisimman paljon uutta. Kun olin vielä työtön työnhakija papereilla etsimässä töitä, huomasin haasteekseni nuoren ikäni ja alalla oleva lyhyt työkokemuksen. Ajattelin ensin, että työllistymisjaksoni saattaisi teoriassa edistää työllistymistäni, sillä tätähän Työpiste lupaa kyseisellä ohjelmallaan. Toisaalta tunnistin, että tekemäni tehtävät eivät ole minun alani juttuja ja näin ollen eivät ole suoraan työllistymistäni edistävä tekijä.

Toinen tapa työllistyä nuorena on nämä rekrykoulutukset ja olenkin jo aikaisemmin kertonut, että olen useamman kerran hakenut erilaisiin rekrykoulutuksiin. Ironisesti näihinkään en tuntunut pääsevän, koska minulla ei ollut koulutuksen kannalta keskeistä osaamista. Nykyisenkin rekrykoulutuspaikan sain varasijalta, vaikkakin työnantajani vakuuttaa olevansa erittäin tyytyväinen työhöni ja minun tulooni. Olin ajatellut, että rekrykoulutukset olisivat yksi polku saada lisää kokemusta ja näin ollen myös jalansijaa niillä työmarkkinoilla, mutta en ole vielä ainakaan tulosta nähnyt.

Olen samalla hakenut edelleen töitä ja koen edelleen niitä samoja ihania vastauksia: "valitettavasti valinta ei osunut sinuun" ja "etsimme tiimiimme kokeneempaa tekijää". Tämä turhauttaa, sillä teen nykyisissäkin tehtävissä aktiivista työtä oppiakseni lisää ja kehittyäkseni tehtäviini sopivaksi tekijäksi. Olen alkanut viimeisen parin viikon aikana käyttämään HTML koodia nettisivuja päivittäessäni ja olin tähän tilanteeseen alkanut valmistautua jo yli kuukausi aikaisemmin, tekemällä joka päivä erilaisia harjoituksia koodauksesta. En varmastikaan ole vielä koodauksen kokenut ammattilainen, mutta alan jo pärjäämään näissäkin tehtävissä, sillä pystyn koodia lukemaan ja käyttämäänkin.

Voin aina yrittää parantaa hakemustani ja CV:täni, mutta kun ongelmani on kokemus, on sen kehittäminen haastavaa ilman työpaikkaa, jossa kokemusta voi saada. Toki voin alkaa CV:ssä valehtelemaan, jos sillä saisi edes mahdollisuuden, mutta itse suosin rehellisyyttä ja pyrin arvioimaan omaa osaamistani hyvin rehellisesti kertoessani siitä hakemuksessani.

En pysty edes kuvailemaan sitä turhautumista ja harmia, kun vastaukset muistuttavat toisiaan ja en itse edes pysty tähän vastaukseen vaikuttamaan ilman seuraavassa hakemuksessa valehtelua. Ja kyllä voin aina tehdä harjoitustöitä portfoliooni, mutta haluaisin rehellisesti kuulla, onko sillä mitään painoarvoa hakemuksessa?

Ja rekrytoijille haluan antaa terveisiä heidän suosimaansa kysymykseen liittyen: Miksi haluat juuri meidän yritykseemme/ Miksi hait juuri tätä paikkaa? Realistisesti ajatellen, en todennäköisyyksien mukaan ole iskenyt silmiäni juuri teidän yritykseenne, vaan ilmoituksenne on tullut hakuvahdeissani esille ja tekemänne työpaikkailmoitus vaikutti tekstienne mukaan sellaiselta, johon pystyisin. Teidän tulisi ymmärtää, että nykyisen aktiivimallin mukaan työntekijän tulee lähtökohtaisesti hakea kuukaudessa neljää työpaikkaa, joten luuletteko että siinä voi alkaa vahtaamaan sitä unelma työtä? Voin vastata, että ei. Toki joukkoon mahtuu yrityksiä, jotka olisivat hakijalle enemmän mieleen kuin toiset, mutta hakija ei voi olla aina halunnut juuri teidän yritykseenne, vaikka se teidän mieleenne olisikin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi...