maanantai 27. maaliskuuta 2023

Eri tapoja oppia uusia asioita

Olen viime aikoina pohtinut eri tapoja oppia uusia ja vanhojakin asioita. Tavoitteenani on maksimoida aikani niin vapaa-ajan kuin työnkin välillä ja uusien tietojen sekä taitojen opettelu voi ajoittain olla vaikea sijoittaa oikeaan paikkaan. Kuuluisiko asioiden opettelu tai selvittäminen tapahtua vapaa-ajalla vai työajalla?

Oma vastaukseni tähän on kuin poliitikon konsanaan: Asiaan vaikuttaa opeteltava taito tai tieto, sillä työtehtävien suorittamisen kannalta keskeisten asioiden näkisin kuuluvan työajalle, mutta esimerkiksi halu oppia uusi kieli, jos kielten opettelu ei ole tehtävien kannalta tärkeää, sijoittuisi selvemmin vapaa-ajalle.

Mitkä sitten ovat mahdollisia keinoja oppia ja opetella uusia asioita?
Kaikille varmasti tuttu opettelun keino on koulun penkki ja erilaiset tunnit sekä kurssit aiheesta. Tähän opettelutapaan sisältyy niin luennoitsijan kuuntelua, muistiinpanojen tekoa, kokeita ja niihin lukemistakin. Nämä eri keinot voi pilkkoa pienempiin osiin ja näin saamme jo neljä erilaista tapaa opetella asioita. Lisäksi koulutuksiin voi sisältyä myös käytännön harjoitukset, joka nostaa keinot jo viiteen.
Kurssien ja tuntien sekä koulutusten lisäksi on olemassa mm. seuraavia nykyaikaisempia asioiden opettelukeinoja: Erilaiset opetussovellukset, kuten Duolingo, Mimo, Sololearn sekä WordDive. Toinen tapa oppia asioita on etsiä tietoa netistä ja lukemalla näin aiheesta tai katsomalla/kuuntelemalla erilaisia opetusvideoita. Netistä tietoa hakiessa on kuitenkin pidettävä mielessä kriittiset tekstinlukutaidot, sillä kaikki lähteet eivät aina ole luotettavia ja kaikkea netissä kirjoitettua ei kannata vain uskoa asiaa pohtimatta ja tietoa tarkistamatta useammasta lähteestä.
Kolmas tapa opetella asioita ja kerätä tietoa on kirjojen luku. Tämä voi tarkoittaa kirjastosta kirjojen lainaamista sekä omien ostamista, mutta lopputulos on silti sama, kun istut tuoliin ja mahdollisesti pöydän ääreen lukemaan kirjaasi. Kirjoja on tietenkin saatavilla yhä laajemmin myös digitaalisessa muodossa sekä äänikirjoina ja tätäkin opettelukeinoa kannattaa pohtia sekä hyödyntää.

Mielestäni jokaisen tulisi kokeilla eri keinoja opetella asioita, sillä kokeilemalla voi löytää itselleen yllättäen sen parhaan tavan oppia ja näin kehittää itseään tehokkaammin ja hieman tuskattomammin. Emmehän ole ketään samanlaisia ja näin ollen yhdelle paras tapa oppia ei vättämättä toimi yhtä tehokkaasti toiselle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi...