maanantai 3. huhtikuuta 2023

Miten eri tavat oppia toimivat arjessa?

Tällä viikolla halusin jatkaa vielä viime viikon aiheesta.

Mitä nämä eri tavat opetella asioita sitten kertovat meistä? Ainakin sen, että jokainen oppii omalla tavallaan. Yksi oppii parhaiten lukemalla, toinen kuuntelemalla, kolmas kirjoittamalla, neljäs asioita havainnoimalla ja viides tekemällä. Tapoja siis on yhtä monta kuin ihmisillä on aistejakin, jos ei enemmän.

Itse olen alkanut etenkin aikuisella iällä oppimaan, että minulle mahdollisesti tehokkain tapa oppia asioita on niiden tekeminen. Lapsuudessani ja nuoruudessani, ei ollut mahdollista käyttää niin laajalti erilaisia oppimisen keinoja, kuin nykyään koulussa jo voidaan tarjota, mutta maailman ja teknologian kehittyessä meille tulee aina enemmän mahdollisuuksia oppia uutta.

Kun nyt koulussa voidaan asioita opettaa hyödyntäen internettiä ja teknologiaa eri pelien, videopuheluiden ja muiden sovellusten muodossa ja kuka tietää, voimme tulevaisuudessa oppia asioita yhä enemmän esimerkiksi VR (Virtual reality) tai AR (Augmented reality) teknologiaa hyödyntäen. Toisaalta teknologian kehittyessä ja lisääntyessä opetuksessa, jää jotkin opetustavat varmasti vähemmälle tai kokonaan pois käytöstä. Muutoksella on aina kaksi puolta ja niin on uusien opetustapojen aloittamisella ja vanhojen jättämiselläkin. Oppilaat, jotka voisivat oppia asioita tehokkaammin niin sanotusti vanhalla tavalla, joutuvat tekemään enemmän töitä oman oppimistavan löytämiseksi, mutta toisaalta oppilaille esitettään uusi tapa oppia, jonka yleensä on tutkittu toimivan tehokkaammin suurimmalla osalla oppilaista.

Loppupäätelmänä voisin sanoa, että mikään tietty oppimisen tapa ei ole toista parempi. Oppimisen tavat voidaan laittaa järjestykseen vain subjektiivisesti, eli kyseessä on jokaisen henkilökohtainen näkemys omien kokemusten ja taustojen pohjalta, mikä oppimisen keino toimii parhaiten itselle, ja mikä taas ei ole tehokas. Itse opin parhaiten tekemällä sekä havainnoimalla tehtävää toimintaa, mutta yhtenä esimerkkinä voin mainita myös veljeni, joka oppii asioita hyvin tehokkaasti lukemalla. Kumpikaan näistä tavoista ei ole toista parempi, vaikka veljeni oppimistapa oli peruskoulussa varmasti toimivampi kuin omani. Toisaalta ohjauduimme molemmat aikuisella iällä omille aloille, joissa voimme hyödyntää juuri omia vahvuuksia ja parhaita tapoja oppia uutta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi...