maanantai 20. maaliskuuta 2023

Miten voittaa huijarisyndrooma? Tai ainakin hallita sitä

Tällä viikolla syvennän edellisen viikon aihetta tuomalla esiin omia kokemuksiani huijarisyndroomaan liittyen ja miten vastaavanlaisten epävarmuuksien kanssa itse toimin.

Olen luonteeltani kohtuullisen omavarainen enkä siis lähde kovin helpolla nojaamaan muihin apua hakiessani, mutta olen myös tämän ominaisuuden itsessäni tunnistanut ja työstän tätä potentiaalisesti heikkoudeksi muuttuvaa ominaisuutta pohtimalla ongelmatilanteissa, onko minulla ensinnäkin realistisia mahdollisuuksia asiaa ratkaista yksin joko minulle jo tarjottujen tietojen ja perehdytyksen kautta tai asiaa tutkimalla. Mikäli vastaukseni tähän on analyysini jälkeen kieltävä, pyrin hakemaan apua työkaverilta tai esimieheltäni. Välillä on myös ihan mukava saada se vahvistus, vaikka itse kokee asian osaavansa, mutta samalla potee epävarmuutta, että on tekemässä asiat oikein. Toisaalta näistä epävarmuuksista voi myös keskustella kaverin kanssa ja purkaa näitä tunteita kahvin äärellä ja voi olla mielenkiintoista keskustella kaverin kanssa mitä kukin osaa ja huomata, että kukaan ei ole hyvä kaikessa ja jokaisen taustat antavat omat edut ja taidot, joita toisilla ei ole.

Toinen artikkelissakin mainittu vinkki on omien taitojen ja vahvuuksien tunnistaminen, ja tätä on tullut harrastettua työhakemuksia täyttäessä. En välttämättä suosittele työttömyyttä yleisesti, tai ainakaan pidentynyttä sellaista, mutta työttömäksi jäädessä positiivista voi olla mahdollisuus ja pakko oppia tuntemaan ja myymään itseään hakemiinsa tehtäviin. Kukaan tuskin on tässä asiassa ammattilainen aloittaessaan, mutta harjoittelun myötä jokainen oppii virheistään ja tunnistaa paremmin ne asiat, jotka kannattaa mainita ja omat parhaat puolensa.

Omat vinkkini siis Hyvä terveys -lehden artikkelin ohelle ovat keskustelut ja vertaistuki työpaikalla sekä vapaa-ajalla, ja toisena ottaa aikaa itselleen ja pohtia missä kaikessa onkaan hyvä tai tämän ollessa haasteellista: mitä kaikkia asioita osaakaan tehdä tai mistä kaikesta tietää asioita. Välillä voi olla vaikea arvioida mikä on hyvä ja sekin on ihan ok ja tämän voi aluksi kiertää pohtimalla pelkästään mitä osaa tehdä.


Kirjoituksessani hyödynnettyjä lähteitä:

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mieli/tunnista-huijarisyndrooma-ja-vapaudu-siita-nama-viisi-keinoa-auttavat-pois

https://fi.wikipedia.org/wiki/Huijarisyndrooma

https://duunitori.fi/tyoelama/huijarisyndrooma

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi...