maanantai 13. maaliskuuta 2023

Huijarisyndrooma

Haluan uskoa, että tämän viikon aihe on monelle tuttu ja omien tiedustelujeni mukaan yllättävän moni, joka vaikuttaa hyvin itsevarmalta työssään, kokee tämän tunteen jossain vaiheessa uraansa. Itselleni tämä tunne on erittäin tuttu näin uran alussa ollessani.

Mitä huijarisyndrooma sitten oikeasti voi tarkoittaa? Yleensä kyseisellä termillä viitataan tunteeseen, jossa hyvinkin osaava tekijä ei koe osaavansa tehtäviään tai hallitsevansa niitä tarvittavalla tasolla. Tästä tunteesta voi olla vaikea päästä eroon, vaikka tekijällä olisi nähtävillä tätä riittämättömyyden tunnetta vastustavia tai haastavia todisteita, esimerkiksi alan koulutuksen, työkokemuksen tai hyvien palautteiden muodossa.

Tämän mukaisia määritelmiä löytyy netistä niin duunitorin artikkeleista Wikipediaan ja muiden verkon julkaisujen kautta. Voin itse myös allekirjoittaa näitä määritelmiä, sillä tämä omien taitojen liiallinen kritisoiminen on tuttu tunne. Uuteen paikkaan mennessä tämä epävarmuus omista taidoistaan suhteessa tehtävän vaativuuteen voi olla normaalia ja näin ollen en ole itse vielä pystynyt kovin varmasti huijarisyndroomaa vahvistamaan, kohtuullisen lyhyiden työsuhteiden takia.

Hyvä terveys -lehden 7.9. 2022 julkaisemassa artikkelissa huijarisyndroomaa ja siitä yli pääsemistä on mielestäni käsitelty hyvin ja annettu minunlaiseni amatöörin silmin sopivanlaisia vinkkejä. Toinen vinkkejä antava taho on duunitorin 3.5.2021 julkaistu artikkeli. Näiden molempien kirjoitusten taustalla on vaikuttanut kyseisestä aiheesta kirjoitettu kirja ja tämän kirjan kirjoittaneen psykologin osaaminen. Itse olen vastaavanlaisia keinoja käyttänyt kokiessani oloni epävarmaksi tehtävissäni.

Tällä kertaa joudun jättämään kirjoitukseni vielä hyvin pitkälti tekemäni taustatyön ja määritelmien varaan, mutta palaan ensi viikolla kertomaan, miten itse olen kyseiseen termiin tarkemmin törmännyt ja mitä keinoja itse käytän taitojani ja osaamistani koskevien epävarmuuksien kanssa pärjäämiseen.


Mainitsemiani lähteitä:

https://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mieli/tunnista-huijarisyndrooma-ja-vapaudu-siita-nama-viisi-keinoa-auttavat-pois

https://fi.wikipedia.org/wiki/Huijarisyndrooma

https://duunitori.fi/tyoelama/huijarisyndrooma


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi...