sunnuntai 6. marraskuuta 2022

Miten nousta paremmin esille työnhaun aikana? Työhakemuksen lähettäminen ja haastattelu

Jatkaakseni viime viikon kirjoitustani työhakemuksen luomisesta sen lähettämiseen, ja tarkemmin vielä sen jälkeiseen aikaan. Olen kuullut useita kertoja, kuinka tärkeää olisi hakemuksen lähettämisen jälkeen soittaa perään ja kysyä jotain. Tämän tavoitteena on jäädä rekrytoijien mieleen paremmin ja saada rekrytoija nostamaan sinun hakemuksesi esille.

Itse koen soittamisen haasteelliseksi ja kerään itselleni liikaa stressiä pohtiessani, mitä minun pitäisi kysyä ja yrittäessäni suunnitella jonkinlaista käsikirjoitusta, jonka mukaan puhelu menee. Todellisuudessahan et pysty suunnittelemaan, mitä puhelun aikana tapahtuu, koska puhelimen toisessa päässä on toinen ihminen. Et tiedä, millainen tilanne rekrytoijalla puhelusi hetkellä on, onko hänellä kiire vai aikaa jutella? Lisäksi et tunne rekrytoijaa, joten et mitenkään pysty ennakoimaan, miten hän reagoi puheluusi ja kysymyksiisi.

Koska stressaan soittoa, teen usein kysymyksen keksimisestäkin turhan vaikeaa. En halua kuulostaa tyhmältä ja kysyä asioita, jotka lukevat jo ilmoituksessakin. Tämä on toisaalta hyvä tapa ajatella, sillä rekrytoijatkaan eivät varmasti arvosta, jos päivän aikana tulee kymmenen puhelua ja kaikki kysyvät missä työpaikka sijaitsee, kun asia on selkeästi ilmoitettu. Tämä esimerkki on ehkä kärjistetty, mutta ajaa tavoittelemani asian mielestäni perille. Olen saanut hyviä vinkkejäkin, mitä voisin kysyä ja näistä eräs on: mitkä ovat rekrytoinnin kannalta tärkeimmät ominaisuudet, jota haetaan? Kysymys on varmasti yleisemmästä päästä, jota hakijat rekrytoijalta kysyvät, mutta jos hakemuksessa on asioita, jotka näet itsellesi heikompina taitoina ja pelkäät näiden olevan keskeinen kriteeri, kannattaa rekrytoijalle soittaa ja kysyä.

Ennen kuin lähdet googlesta ja yrityksen sivuilta puhelinnumeroita kaivamaan, kannattaa ensin lukea hakemus läpi ja katsoa, jos yritys on tarjonnut jonkin numeron ja ajan, jolloin voit soittaa. Tätä aikataulua on hyvä kunnioittaa, sillä väärään aikaan soittamista voisi verrata myöhässä tapaamiseen tuloa. Hyvästä syystä voit saada myöhästymisesi anteeksi, mutta jos syysi on ettet kunnioita keskustelukumppanisi aikaa, et ole kovin vahvoilla.

Kun sitten pääset haastatteluun, voit myös tässä vaiheessa erottua eduksesi. Ennen haastattelua on hyvä tutustua tarkemmin yritykseen, johon olet hakemassa. Itse olen tutustunut yrityksen kotisivuihin ja sosiaaliseen mediaan sekä liikevaihtoon, jotta saan paremmin käsityksen mitä yritys tekee ja minkä kokoinen yritys on kyseessä. Lisäksi tehtävät, joihin itse olen usein hakenut tai joista olen kiinnostunut, liittyvät läheisesti markkinointiin ja brändiin, jota yrityksen sosiaalisen median toimintakin on. 

Haastatteluun mennessä voi olla suositeltavaa ottaa mukaan CV:si ja mahdollisesti muita suosituskirjeitä. Joidenkin lukemieni artikkelien mukaan myös tulostettu työpaikkailmoitus voisi olla hyvä olla mukana, jotta voit perehtyä myös tähän vielä ennen haastattelua. Muita tärkeitä asioita ovat ajoissa paikalle tulo, jotta olet oikeaan aikaan haastattelupaikalla valmiina, sekä siististi pukeutuminen.

Haastattelun aikana kaikki haluavat aina antaa itsestään hyvän kuvan, mutta oma, ja toivottavasti muidenkin, mielipiteeni on, että hyvän kuvan antamisen lisäksi myös rehellisyys ja omana itsenään esiintyminen on tärkeää. Valheista jäät helposti kiinni ja et todennäköisesti pysty pitämään rooliasi yllä pitkiä aikoja työpaikan arjessa.

Netissä on useissa eri lähteissä artikkeleita ja listoja, jotka antavat sinulle neuvoja, miten voit valmistautua haastatteluun ja työn haun muihin vaiheisiin sekä mitä asioita voit rekrytoijalta kysyä. Näitä kannattaa lukea, tietenkin kriittisin silmin, koska kuten tämä blogikin, kaikki asiat eivät perustu puolueettomiin tutkimuksiin, vaan mukana voi usein olla ihmisten mielipiteitä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiireen hallintaa

Elokuun lopusta alkaen elämäni on alkanut keräämään vauhtia ja nyt töidenkin puolella tehtäviä tuntuu pikkuhiljaa jo riittävän. Toistaiseksi...